Nomofóbia

Nomofóbia

A modern, civilizált ember számtalan fóbiája mellé, most megismerkedhet egy új függőséggel: a nomofóbia a mobiltelefon elveszítésétől, vagy a mobilkapcsolat hiányától való félelem jelensége.A szó az angol „no-mobil-phone phobia” (azaz „nincs mobiltelefon fóbia") kifejezés összevonásából keletkezett. Idén februárban, Angliában mintegy ezer mobiltelefon-felhasználó körében végeztek felmérést és a megkérdezettek hatvanhat százaléka szorongott attól, hogy elveszíti a mobiltelefonját. A fiatalok körében (18-28 évesek) még nagyobb, 76 százalékos volt ez az arány. A franciák 22 százaléka vallotta be, hogy nem képes egy napot eltölteni a mobiltelefonja nélkül, míg a 15-19 évesek között ez az arány már 34 százalékos volt.

A telefonfüggőség kialakulása az okostelefonok térnyerésének köszönhető. A 2008-as éveket megelőzően (ekkoriban jelentek meg az első igazi okostelefonok, például az iPhone), „hüvelykujj generációnak” hívták azokat a felhasználókat, akik nem tudtak mobiltelefonjuk nélkül létezni és szinte minden kapcsolatukat SMS-ek írásával kezelték. Az okostelefonok viszont állandó online kapcsolatot létesítenek a szolgáltatóval, a különböző programok segítségével pedig a felhasználó mindig mindenről információt kaphat, sőt mások is tudhatják, hogy éppen merre jár, hol jelentkezett be a virtuális térben. Bárhol nyomon követhetik, láthatják egy-egy eseményről írt posztjait, véleményeit, fényképeit, netán tudósításait.

Facebook, Twitter, FourSquare, Printerest, Google maps és a többiek

A mai fiatalok ebben a virtuális térben nőnek fel, számukra a szinte 24 órás internet kapcsolat és a közösségi lét mindennapos és nélkülözhetetlen dolog. A telefon már nem arra való, hogy felhívják barátaikat, rokonaikat és megkérdezzék, hogy vannak. Helyette kiposztolják üzeneteiket, kérdéseiket, fényképeiket melyekre választ vagy jó magyarsággal lájkot kaphatnak. Ha pedig már belekezdtek nehéz elszakadniuk tőle, mert a félelem mindig ott lebeg a szemük előtt: mi történik, ha nincs náluk a telefon? Lemaradnak valami fontos hírről? Nem találják a keresendő utcát, boltot, intézményt? Nem tudják tovább építeni az adott Foursquare „mayor” pontjaikat? Nem tudnak fényképezni, ha valami fontosat látnak?

Phil Marso francia író - aki 2004-ben első könyvét teljes egészében SMS-ekben írta - fogalmazta meg tökéletesen az okostelefont használó emberiség legnagyobb problémáját: „Robotszerűen működő társadalomban élünk, ahol egy sor dolgot kell egyszerre csinálni. A lakosság egy része azt hiszi, ha nincs bekapcsolva, lemarad valamiről. Márpedig ha lemarad az ember valamiről, vagy nem tud azonnal reagálni, szorongás, idegesség alakul ki… Az okostelefon tönkreteszi a fantáziát. Mindent tálcán kap az ember, nincs többé olyan spontaneitás vagy meglepetés, mintha az ember a mobiltelefonos keresés helyett betérne az egyik utcában lévő étterembe. Kiirtunk egyfajta váratlanságot az életünkből…"

És Ön nomofóbiás?

Az alábbi kérdőív kitöltésével eldöntheti, hogy szenved-e a nomofóbia függőségtől (minimum két "igen" válasz esetén Ön nomofób felhasználó):
  • Ingerültebbnek érzi magát, ha mobiltelefonja nincs a közelében?
  • Ha arra gondol, hogy telefonját elveszítheti/ellophatják Öntől, szívverése felgyorsul?
  • Van egy extra mobiltelefonja arra az esetre, ha a másik elveszne?
  • Magával viszi az ágyba a mobilt?
  • Ha otthon felejti reggel a mobilt, akkor úgy érzi, hogy ennek a napnak már lőttek?
  • Ha telefonja reggel lemerül, és nincs módja feltölteni, akkor idegesebben tölti a nap hátralévő részét, mint máskor?