Borkóstolóval egybekötött biciklitúra a Bor Mámor Bénye fesztiválon

Borkóstolóval egybekötött biciklitúra a Bor Mámor Bénye fesztiválon

Egy kis "matematika": rövidke kerékpározás PLUSZ dűlőlátogatás PLUSZ egy kis borkóstolás az EGYENLŐ a Bor Mámor Bénye fesztivál egyik hivatalos eseményével. Az Utazom.com a Dynamobike és a Karádi és Berger borászat segítségével jöhetett létre ez a nem mindennapi borkóstoló.
 
Erdőbényétől cirka öt kilométert kellett tekerni tűző napon a közel harminchárom fokos melegben eleinte - a traktorok és a különféle szőlőművelési teherautók által szétjárt - aszfaltúton, majd pedig a szőlők közötti murvás, helyenként már-már sziklás terepen. Az úti cél a Narancsi-dűlő volt. A Dynamo-sok által hozott túra kerékpárok - amik egyébként szuper kis bringák voltak - teljesen jól bírták a terepet.
 
A Narancsi-dűlő a nevét valószínűleg a narancssárga fürtöknek köszönheti vagy pedig a vulkáni tufa talajnak, amitől téli napsütésben az egész hegyoldal narancssárgának tűnik. A dűlő tövében – egy hatalmas diófa árnyékában - mesélt Berger Zsolt az általuk készített borokról illetve a módszerről hogyan és miként művelik meg a szőlőket. Rögtön össze is hasonlíthattuk a termelési módszereket a szomszédos szőlőkkel: még a szakavatatlan embernek is feltűnt a különbség melyik szőlő az, ahol a mennyiségre és melyek azok ahol inkább a minőségre figyelnek.
 
A borkóstoló keretében egy 2008-es Narancsi Furmintot kóstolhattunk. A bor szakmai értékelését a hozzáértő emberekre hagyom, nekem a többi borhoz viszonyítva nagyon ízlett. No de beszéljenek inkább a képek:
 
TODO foto project!