Gyerünk sörözni a Szépművészetibe

Gyerünk sörözni a Szépművészetibe

Egy hete még borfesztiválon kóstolgattam a finomabbnál-finomabb borokat, most pedig kézműves söröket kóstolhattam a Szépművészeti múzeumban. A sörfogyasztás megjelenése a művészetben, a végén pedig hazai készítésű remek kézműves söröket ihattunk. Soha az életben nem gondoltam volna, hogy ilyen megtörténhet velem. Megérte, mert igazán érdekes és különleges esemény volt. 
 

 
 
Egy biztos most már így utólag: a tárlatvezetéssel eltelt idő egyenesen arányos volt a sörkívánalomnak a mértékével. Lefordítom: kint 37-40 fokos meleg, bent némelyik teremben a közel száz ember által gerjesztett hő (meg a klímaberendezések hiánya) már-már sivatagi érzést keltett az ember szervezetében. Az utolsó 15-20 percben előkerültek a legyezők, újságok, zsebkendők – miközben mindenki arra gondolt, hogy vizet-vizet. Akarom mondani sört-sört.
 
No de a viccet félretéve (pedig tényleg elviselhetetlen meleg volt még nekem is, aki bírom a hőséget) érdekes volt a tárlatvezetés. A címe „Kocsmatúra”, azaz a sörözés és mulatozás a németalföldi és holland festményeken. A festmények „elemzése” így főleg a sör vagy alkoholos egyén megjelenésére összpontosultak. Meg kellett állapítanom bizony régen is ittak, mulatoztak, régen is voltak mocskos részeg emberek, sőt még a hányó embert is megörökítették. Nem is egy képen. A kutya szerepe a festményeken pedig hogy hazavezesse az enyhén illuminált állapotban lévő gazdit.
 

 
 
 
A közel háromnegyed órás tárlatvezetés legvégén a megérdemelt jutalmát mindenki megkaphatta. (Sorban állás közben jutott eszembe, lehet hogy a sörkészítők kérték, hogy legyenek kikapcsolva a klímaberendezések?? Hmmm, nem is rossz marketing…). A kézműves sörkóstoló keretében két cég söreit lehetett megízlelni: a Rizmayer Sörfőzde Cortez és Cingulus sörét illetve a Fóti Kézműves Sörfőzde Barcagi dupla bak és Keserű méz sörét.
 
Sajnos a fotózás miatt a Cingulus-ról (ez egy fekete porter sör) lemaradtam, de a másik hármat megkóstolhattam. Azt kell mondanom le a kalappal! Éljen a hazai (kisüzemű) sörfőzés! Nagyon finom, kellemes sörök. Igyuk inkább ezeket a söröket, mint a Drehert vagy Kőbányait vagy Heinekent és még sorolhatnám…
 
Rizmajer Cingulus fekete sör (Porter sör)
 
Az „éj-fekete csepeli porter” egy 17 Balling fokos sörkülönlegesség. A Rizmajer Porter sört egyedülállóan gazdag ízvilág és különleges zamat jellemzi. A főzés során olyan speciális összetevőket használunk, mint a müncheni maláta, a pilseni maláta, a kristály maláta, a fekete maláta, valamint az ale típusú sörélesztő.
A 6,5 százalék alkohol tartalmával a sörünk „erős”, mint a római katonák fegyvertartó öve a cingulus és fekete mint a piarista szerzetesek derék szalagja, aminek szintén cingulus a neve.
Alk. 6,5% (V/V)
Összetevők: pilseni maláta, müncheni maláta, kristály maláta, fekete maláta, ale típusú sörélesztő, komló
 
Rizmajer Cortez kukoricasör
 
A Cortez egy mexikói kocsmasör, amelynek ízvilága karakteresen különbözik a malátából készül söröktől. Míg a kukoricagríz a legtöbb sörfőzdében egy pótanyagot jelent, a Rizmajer Cortez sörének alapját, a sör főzésének gerincét jelenti. A Cortez a Rizmajer Sörfőzde különleges, kísérletező kedvű hozzáállásának eredménye. A testes és vaskos Cortez kukoricasör 12,5 Balling fokos, legfontosabb összetevői pedig a csírátlanított kukorica gríz és a pilseni maláta. Azért nem kukoricás sör hanem kukorica sör, mert a szárazanyagok között a kukorica tartalma 55 százalék felett van. Finom, lágy, láger élesztővel.
Alk. 5,5% (V/V)
Összetevők: csírátlanított kukorica gríz, pilseni maláta, sörélesztő, komló, enzim
 
Keserű Méz
 
Intenzíven komlózott, szűretlen világos sör. Legnépszerűbb termékünk. 2012. júliustól palackban is forgalmazzuk. A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete VIII. Nemzetközi Sörversenyén 2012-ben az első helyezést értük el a világos sörök, 11 Balling feletti kategóriában. A versenyen a Keserű Mézet külön Gyémánt Diplomával is kitüntették.
Alkohol: 6%, Balling 14°
 
Barcagi Dupla Bak
 
Egy ritka eljárás hazai próbálkozása: a főerjedés alsó erjesztésű élesztővel történt, majd következett egy pezsgő- élesztős utóerjesztés. Új sörünk testét négy maláta, nevezetesen 65% müncheni, 15% karamell, 15% pilseni és egy kevés festő maláta adja. Komlózása erősen visszafogott.
Alkohol: 8°%, Balling: 18°
 
(Az információkat a sörműhelyek honlapjáról szedtem.)
 
A legvégén következzen egy rövid "képregény" (katt a képre): TODO fotogaleria