Bill a király!

Bill a király!

Deák Bill Gyula, március 15-e alkalmából Magyar Érdemrend Lovagkereszt állami kitüntetést vehetett át.
 
Réthelyi Miklós és Deák Bill Gyula az átadón (forrás: MTI)
 
Réthelyi Miklós miniszter, Halász János parlamenti- és Jávor András közigazgatási államtitkár március 15-e alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adta át Deák Bill Gyulának. A blues énekes csaknem negyvenöt éve tartó karrierjét ismerték el ezzel a kitüntetéssel.
 
Pályafutás: a kezdetek
Deák Gyula 1948. november 8-án született Budapesten, Kőbányán. Fiatalkorában – mint akkoriban a legtöbb „fiatal lázadó” – Beatlest és Rolling Stonest hallgatott. Így került a zene közelébe. Egy ideig még énektanárhoz is járt, azonban operaénekest szerettek volna faragni belőle ezért abbahagyta a tanulást. Nagy hatással volt rá Jimi Hendrix, valamint hazai előadók közül Radics Béla és Orszáczky Miklós. Kisebb kőbányai zenekarokban kezdte, majd első komolyabb együttese a Syrius volt.
TODO:foto
 
H.B.B.
A Hobo Blues Band együttesben vendég énekesként szerepelt 1979 nyaráig, majd később állandó, meghatározó tagja lett a zenekarnak. Első nagyközönség előtti fellépése is a Hobo zenekarral történt – ekkor már közismert énekes volt. Filmszerepet kapott Szomjas György 1981-es Kopaszkutya című filmjében, melyet később az akkori államapparátus betiltatott. 1983-ban a Szörény-Bródy páros Torda szerepét bízta rá az István a király rock operában. A „magyar blues király” hangja lenyűgözte a szakmát és a közönséget. Szerepeket kapott az Itt élned, halnod kell, a János vitéz és a Jézus Krisztus szupersztár musicalekben. Az együttesnek is hatalmas sikerei voltak, ennek ellenére csak 1980-ban jelenhetett meg az első kislemezük, majd az első album a Közép-európai Hobo Blues. Többször kiérdemelték az év együttese, az év előadója, az év egyénisége, az év hangszeres előadója címeket. Bill 1985-ben hagyta el a csapatot.
 
Szólókarrier
1983-ban kezdte el egyéni karrierjét, Rossz vér címmel jelentette meg első szólólemezét. 1984-ben a Budapest Sportcsarnokban Chuck Berryvel közösen lépett fel, aki a következőt mondta róla: „Ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam”. 1987-ben alakította meg a Deák Bill Blues Band együttest. Sikert sikerre visznek. Dániában és az egykori Nyugat-Németországban koncert turnéznak, illetve magyarországi koncertjeik is teltház előtt zajlanak. Saját csapatával összesen hét nagylemezt készített, számos koncertet adott illetve ad még a mai napig is.
 
Albumok
1983: Rossz vér
1986: Mindhalálig blues
1993: Bűnön, börtönön, bánaton túl
1999: Bort, bluest, békességet
2001: Bill kapitány blues cirkusza
2008: Hatvan csapás
2009: A Király meséi
 
Filmszerepek
1981: Kopaszkutya
1983: Könnyű testi sértés
1983: István, a király
1998: Atilla, Isten kardja
 
Elismerések, díjak
2007: Blues Patika Életmű-díj
2008: Pont FM Életmű-díj
2009: Fonogram díjkiosztó gálán Életmű-díj
2012: Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje