Élénkítőszereken élünk

Élénkítőszereken élünk

A felnőtt lakosság körében a kávé, míg a fiatalok körében az energiaital népszerű – derült ki egy a napokban megjelent felmérésből.

A felnőtt lakosság igen jelentős része ébred gyakran fáradtan, kialvatlanul. Így nem meglepő, hogy a megkérdezettek közel 60 százaléka napi szinten fogyaszt kávét. További 10 százalékuk pedig két-háromnaponta teszi ugyanezt.

A listát a tea folytatja, az emberek közel 40 százaléka mindennap, 16 százalékuk pedig valamelyest ritkábban, 2-3 naponta fogyasztja.. Egyéb demográfiai szempontból a kávéfogyasztás különösen 25 év felett ugrik meg jelentősen, míg a teát említők aránya az átlag körül alakult az egyes korcsoportokban. A két leggyakoribb élénkítő ital esetében megfigyelhető, hogy azok népszerűsége lényegesen magasabb a stresszes munkát végzők körében.
 

Az egyéb, ébrenlétet fokozó megoldások közül egyet érdemes még kiemelni: a lakosok negyede napi szinten valamilyen koncentrált tevékenységgel (pl. fokozott fizikai igénybevétellel, változatos munkavégzéssel) küzd az álmosság ellen, további 18 százalék hetente néhányszor hívja ezt segítségül.

Az alkalmazott szerek listájában viszonylag utolsók között szerepel az energiaital, hiszen a lakosok alig 8 százaléka említette, hogy naponta vagy hetente néhányszor fokozza ezzel ébrenlétét. Ugyanakkor az italt említők aránya jelentős különbséget mutat életkor alapján: 16-25 év közöttiek 12 százaléka napi szinten, további 13 százaléka 2-3 napos gyakorisággal fogyasztja ezeket az italokat.

A kutatást a Szinapszis Kft. végezte, 2012 márciusában készült online kérdőíves felméréssel. A felmérésben összesen 3357 kitöltő vett részt, a minta életkor és nem szerint reprezentálja a felnőtt lakosságot.